Политика за "бисквитки"

21.05.2018

Настоящата Политика за „бисквитки“ (по-нататък „Политиката“) е съобразена с изискванията на основния Регламент 679/2016 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните – по-нататък „ОРЗД“). Тя се отнася до събиране и обработване на Вашите лични данни при посещението на този уебсайт (www.corporate-advisory.bg) (по-нататък „Уебсайт“ или „Сайт“).

Този Уебсайт е създаден и функционира въз основа на чл. 42, ал. 2 от Закона за адвокатурата с информационни цели. Той съдържа професионална информация относно услугите, които предоставяме, както и областите, в които осъществяваме дейността, както и за самите нас.

Администратор по смисъла на ОРЗД е адвокат д-р Корнелия Драганова, вписана в регистрите на Българската Адвокатура под личен номер 1000000155, както и адвокат Павелка Димова, вписана в регистрите на Българската Адвокатура под личен номер 1800020193, Адрес: Кантора Д-р Корнелия Драганова и колеги, бул. Драган Цанков № 36 и гр. Варна, „Петко Каравелов” № 3, ет.4, ап. 3 – адвокат Павелка Димова. За въпроси относно тази Политика можете да се свържете с нас на електронен адрес office@corporate-advisory.bg и телефон 00359 887 92 6006.

Моля запознайте се внимателно с тази Политика преди да използвате настоящия Уебсайт. Настоящата Политика е част от цялостната ни Политика за поверителност.

1. Събиране и обработване на данни при посещението на този Сайт

1.1.Обща информация

За функционирането и оптимизиране на функционирането на този Сайт, за целите на подобряване на работата Ви с него, оценка на популярността на отделни негови страници, съответно на услугите, предлагани чрез него, Сайтът използва „бисквитки“.

Какво е "бисквитка"?

"Бисквитката" е малко количество данни, което се изпраща в браузъра Ви от интернет страница /уебсайт/, посетена от Вас, и се съхранява на твърдия диск на Вашия компютър.

Как използваме термина "бисквитки" в настоящата Политика

Уебсайтът може да запише "бисквитки" под формата на малки текстови файлове в браузъра на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате този сайт. След това браузърът връща на сървъра копие на "бисквитката" всеки път, когато се свързва. Обикновено сървърът използва "бисквитката", за да запомни потребителя и да запази сесията. Използваме термина "бисквитка" в тази Политика, за да назоваваме всички файлове, които събират информация по този начин.

Този Сайт определя и достъпва "бисквитки" на Вашия компютър. Ние ги използваме, за да ви идентифицираме като повторен посетител и да проследяваме тенденциите и моделите на използване. Това ни помага да разберем по-добре и да подобрим областите на предлаганите услуги в уебсайта.

Повече информация за това как интернет страниците използват „бисквитките“ е налична на: www.allaboutcookies.org.

Съществуват различни видове „бисквитки“, но най-общо те могат да се разделят на два вида:

Сесийни (временни или преходни) „бисквитки“ - служат на посетителя само до края на сесията, тоест докато бъде затворен браузърът. Те имат технически функции по идентификация на потребителя, но като анонимен.

Постоянните бисквитки остават в браузъра и след приключване на сесията или след затварянето на браузъра. Те също служат за идентификация и запомняне на анонимни посетители, но дават възможност за създаване на статистики на посещенията, на поведението на потребителите на сайта и т.н. Пример за постоянни бисквитки са например тези, използвани от услугата Google Analytics (вижте по-надолу в тази Политика.

1.2.Технически „бисквитки“ (още сесийни или преходни).

Техническите „бисквитки“ (i) позволяват на Сайта изобщо да функционира, а на Вас (ii) да работите с уебсайтовете по начин, подходящ за използваното от Вас устройство или съобразно с Вашите предпочитания. Това се отнася напр. за големина на шрифта и показваните изображения, език, увеличение на уебстраницата и т.н.). Чрез тях успяваме да повишим удобството на ползване на нашия сайт, както и сигурността му, а също да разпознаваме дали достъпвате сайта ни от мобилно устройство или от десктоп, за да се покаже съответната версия на страницата в удобния и пригоден за устройството Ви вариант.

Улеснения при използване на "преходни" бисквитки

Тези „бисквитки“ се използват и за регистриране на Вашето съгласие (или несъгласие) с използването на такива файлове на този уебсайт, така че да не се налага този въпрос да Ви бъде задаван при всяко Ваше посещение на сайта.

Настройки на браузъра или възможност за деактивиране на функциите за преходни „бисквитки“.

По правило браузерите позволяват запазването на „бисквитките“ на Вашия компютър по подразбиране. Всички съвременни браузери обаче позволяват да променяте настройките, касаещи „бисквитките“, така че браузърът Ви да не допуска поставяне на „бисквитки“ на Вашето устройство или да указва, когато такава бисквитка бъде поставена. При изтриване и блокиране на бисквитките обаче настройките за предпочитания може да не работят правилно както на този Сайт, така и на други уебсайтове.

Как да настроя браузъра си да отхвърля "бисквитките"?

Можете да контролирате и/или изтривате „бисквитките“, когато пожелаете. Можете да заличите всички „бисквитки“, които вече се съхраняват на Вашия компютър, както и да настроите повечето браузъри така, че да не допускат съхраняването на „бисквитки“.

По правило всички популярни съвременни браузъри могат да бъдат настроени така, че да се блокира получаването на всички „бисквитки“, включително на свързаните с наши услуги, или да указват, когато „бисквитка“ бъде поставена. Следва обаче да имате предвид, че Сайтът може да не функционира правилно, като не запомни например предпочитания за език, ако „бисквитките“ са деактивирани, както и да не успеете да достъпите всички секции на Сайта или някои секции на Сайта да не работят правилно.

Ако желаете да промените настройките на Вашия браузър, обикновено можете да намерите тези настройки в меню "опции" или "предпочитания". За да сте наясно с тези настройки, можете да използвате бутона "Помощ" от менютата на Вашия браузър за повече детайли или да се информирате на следните линкове:

Cookie settings in Internet Explorer

Cookie settings in Firefox

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Safari web and iOS.

Ако сте избрали опцията да заличите „бисквитките“, следва да имате предвид, че настройките за предпочитания на Вашия браузър ще бъдат изгубени. Освен това, ако блокирате изцяло съхраняването на „бисквитки“, много сайтове, включително и този, няма да работят оптимално или могат да спрат да функционират. Ето защо не е препоръчително да се изключва опцията за „бисквитки“ при използване на услугите ни в интернет.

Правно основание и цел за използване на „бисквитките“ – чл. 6, ал. 1, б. е) ОРЛД, а именно за целите на легитимните интереси на администратора – осигуряване ефективно функциониране на Сайта и коректно показване на неговото съдържание.

Срок, за който се запазват – до приключване на сесията или затваряне на браузера, както и докато не ги изтриете от Вашия браузър.

1.3.Събиране на данни чрез използване на приложението на GoogleAnalytics – сесийни бисквитки

Този уебсайт използва услугата Google Analytics, която се предлага от Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States). Чрез нея се извършва анализ на използването на този уебсайт от потребителя. Това приложение използва „бисквитки“, които също се запаметяват на твърдия диск на Вашето устройство. Събраната чрез тях информация се предоставя на Google Inc. и се съхранява от Google Inc. Google използва тази информация съгласно условията за ползване на Google Analytics, за да прави оценка на начините на ползване на уебсайта и да докладва относно дейностите, извършвани на уебсайта.
Повече можете да прочетете тук:
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
https://policies.google.com/technologies/cookies

При използването на услугата Google Analytics събира данни като

-       Адрес на интернет протокола (IP-адрес) на устройството, от което достъпвате нашия уебсайт,

-       вид на устройството,

-       вид на браузъра,

-       дата и час, на които достъпвате сайта ни,

-       продължителност на сесията и разгледаните страници,

-       град и държава, от които достъпвате сайта ни.

Впоследствие въз основа на тези данни ни предоставя съответните статистики. Събраните данни не дават възможност адресът на интернет протокола да бъде свързан с локацията, от която достъпвате нашия сайт или с останалите данни, събирани чрез услугата. По този начин индивидуализацията Ви е невъзможна. Освен това данните, които събираме, са анонимизирани. Кодът на услугата е вграден на Сайта по начин, който позволява последните цифри на интернет протокола на крайното устройство на потребителя да бъдат съкратени, което прави невъзможна идентификация на потребителите.

Имате право да откажете ползването на „бисквитки“ на Google Analytics, като изтеглите и инсталирате приложението Google Analytics Opt-out Browser Add-on. Приложението се свързва с Google Analytics JavaScript (ga.js), посочвайки, че информацията относно посещението на уебсайта следва да не се изпраща на Google Analytics.
Можете също така да избегнете запаметяването на „бисквитки“ на услугата на Вашия компютър чрез промяна на настройките на Вашия браузер, както е описано по-горе. Това обаче може да се отрази негативно върху безпрепятственото използване на нашия уебсайт или някои негови секции.

Освен това можете със съответния Plugin да предотвратите изпращането и използването на събраните данни, включително и на интернет-протокола към Google Inc. Можете да стигнете до въпросния Plugin: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en“>

Използването на "бисквитки" от Google Analytics е предмет на собствената политика за поверителност на Google Analytics. Нямаме достъп до информация, съхранявана от Google Analytics за Вас освен до предоставяните ни от Google Analytics обобщени анализи и данни.

Правно основание и цел за използване на „бисквитките“ и събраните чрез тях лични данни – чл. 6, ал. 1, б. е) от ОРЛД, а именно за целите на легитимните интереси на администратора - за набавяне на аналитична обобщена информация, за да подобрим качеството на сайта и да го направим по-привлекателен и атрактивен за работа за нашите посетители..

Срок, за който се съхраняват тези „бисквитки“ – това е срокът, определен от Google Analytics или докато изтриете „бисквитките“ от Вашия браузър.

2.Ограничения

Ние не използваме и не съхраняваме Вашите данни, събрани при използването на този Сайт с цел профилиране, нито с цел автоматизирано вземане на решения.

Също така при посещението на този Сайт не събираме и не обработваме специални категории Данни (чувствителни данни) по смисъла на чл. 9 от ОРЛД, освен ако Вие ни предоставите доброволно такива по Ваше изрично доброволно съгласие или в случаите, изброени в чл. 9 от ОРЛД, когато предоставянето им е законово регламентирано.

3. Категории лица, на които предоставяме данните Ви

Предаването на Данните на трети лица извършваме, само ако това е допустимо и/или изискуемо в рамките на законовите регламентации или съобразно с Вашето изрично съгласие за това.

Данните, събрани при посещението на този Сайт, предоставяме на нашите консултанти и партньори в областта на киберсигурността и развитието на този Сайт. Също така данните могат да бъдат предоставени към държавни органи, доколкото това би било наложително в изпълнение на законово задължение или за целите на легитимните интереси на администратора (напр. ако бъде установено неправомерно действие спрямо нашия Уебсайт) или ако бъдат изискани по законен ред от съответни държавни или общински органи.

Не предоставяме данните Ви на трети страни по смисъла на ОРЛД.

 4. Право на защита (чл. 77 и сл. от ОРЛД)

Ако желаете да подадете жалба или сигнал, или да получите информация от компетентен държавен орган, можете да направите това по всяко време пред Българската Комисия за защита на личните данни (София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2, kzld@cpdp.bg).

 5.  За нашата Политика и Вашето съгласие

Знаем, че поверителността на данните Ви е важна за Вас. Тя е важна и за нас.
За използването на „бисквитки“ и настоящата Политика Ви информираме с широк банер на Сайта. Ако не сте съгласни (но се надяваме, че ще бъдете), не използвайте нашия Сайт или продължете използването му, след като предприемете съответните настройки, както е описано по-горе. При посещаването на Сайта, съответно по-нататъшното сърфиране в Сайта, то Вие се съгласявате с тази Политика.

Тази Политика е съобразена с Вътрешните правила на администраторите за опазване на личните Ви данни. Като част от Вътрешните правила е създадена процедура за предоставяне на достъп на потребителите ни до собствените им лични данни при поискване, а също така и за начина, по който процедираме, когато упражнявате описаните тук Ваши права. Тези процедури са съобразени с изискванията на ОРЗД и за тях ще бъдете надлежно информирани при упражняване на Ваши права спрямо нас. Моля да имате предвид, че в някои случаи е възможно администраторът да наложи разумна такса за тази услуга.

6.  Мерки за сигурността на Вашите данни

Администраторът е приложил необходимите мерки за сигурност по отношение на Данните, събирани и обработвани от администратора. По отношение на мерките за сигурност, предприети от третите лица можете да се информирате на посочените вече по-горе линкове, касаещи политиката за бисквитки на третите лица, чиито услуги използваме.

7. Заключителна информация

Този документ е обновяван последно на 21 май 2018.

Ние си запазваме правото да предприемаме промени в настоящата Политика съобразно с предприети промени на Сайта, във връзка с настъпващи промени при нас или в съответствие с развитие на технологиите или изискванията на закона. Поради това препоръчваме да преглеждате регулярно тази Политика.